Bakan Özhaseki, Çamlıca Camii’nin etrafını kentsel dönüşüm kapsamına alacaklarını açıkladı

Bakan Özhaseki, Çamlıca Camii’nin etrafını kentsel dönüşüm kapsamına alacaklarını açıkladı
Yayınlama: 06.01.2018
Düzenleme: 06.01.2018 18:30
2
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Çamlıca’da yapımı devam eden camiinin etrafındaki çarpık, çirkin ve deprem riski taşıyan yapılaşmayı ortadan kaldırmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Üsküdar Belediyesi işbirliğiyle 180 bin metrekare arazi üzerinde başlatılan kentsel dönüşüm projesinde sona yaklaşılıyor.

Yaklaşık 380 milyon TL Bakanlık üzerinden kaynak aktarılan proje, alan içerisindeki boş arsalar, Üsküdar Belediyesi tarafından 2 bin 400 TL metrekare birim fiyatı ile bir kısmı istimlak edilmiş, bir kısmı da Bakanlar Kurulu kararı ile acele komulaştırma yapılarak istimlak edilmişti.

Bakan Özhaseki: Bu proje için 380 milyon TL kaynak ayrıldı

Şimdi ise, Çevre ve Şehircilik Bakanı ile Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Boğaziçi Yaşam Merkezi’nde, Çamlıca Camii’nin etrafındaki mülkleri bulunan hak sahipleriyle biraraya geldi. Bakan Özhaseki, burada yaptığı konuşmada, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Çamlıca’da yapımı devam eden camiinin etrafındaki çarpık ve deprem riski taşıyan konutları daha güvenilir, daha modern hale getirmek için bir proje hazırladık. Bu proje, sadece buradaki parsellere mahsus olup bir başka yerde uygulanması mümkün olmayan Bakanlığımız tarafından 380 milyon TL destek verilerek yapılacak olan bir projedir. Bölge halkı bu teklifimizi kabul ederse cami etrafındaki tüm konutları Bakanlar Kurulu tarafından Riskli Yapı Alanı ilan edeceğiz ve mağkul ölçülerde vatandaşımızı da çok fazla mağdur etmeden konutlar yapacağız. İnşaatlarınızı da ‘evet’ demeniz halinde 6 ay sonra başlatıp, 2 yıl sonra da teslim edeceğiz. Bu proje, sadece bu bölgeye mahsus olup, Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yapılacak olan bir projedir. İstemiyorsanız bu çarpık yapılaşma içerisinde oturmaya devam edersiniz. Bizim amacımız gönüllü dönüşümden yanadır” dedi.

Başkan Türkmen: Ya tamam diyeceğiz, ya devam diyeceğiz

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin, Üsküdar’daki kentsel dönüşüm konusuna verdiği öneme dikkat çeken Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanımız sayın Mehmet Özhaseki, Türkiyemizde hiçbir yere bu kadar sık gitmemiştir. Özellikle mahallemize ve kentsel dönüşüm projemize verdiği önemi göstermektedir. Ben huzurlarınızda kendisine teşekkür ediyorum” dedi. Türkmen, “Kirazlıtepe Mahallemizin Çamlıca Camii’nin eteklerinde kalan, toplamda 7 parsel, 180 bin merekarelik alandaki hissedarlar dostlarımızla, tam 1 yıldır kentsel dönüşüm konuşmaları, değerlendirmeleri ve istişareler yaptık. Konuyu belli noktaya kadar getirdik. TOKİ ile belli bir aşamaya kadar geldik. Ama, bundan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanımızın riyasetinde devam etme adına bir çalışma yaptık. Çalışmamızı, sizin mahallede kurulan dernekteki arkadaşlarla istişareler ettik ve bir noktaya geldik. İşte, o geldiğimiz noktayı açıklamak ve bu işi artık bir nokta koymak üzere sayın Bakanımızla sizleri buluşturduk. Bu akşam bu işe ya tamam diyeceğiz, ya devam diyeceğiz. Buna karar verecek olan sizlersiniz” diye konuştu.

Haber-Kamera: Oğuzhan KAPLAN