Hamilelik anne ve bebek için çok hassas bir süreç olduğu için hamilelerin aklında, “Acaba virüs bana geçerse bebeğime bir şey olur mu?” , “Doğum esnasında bebeğim bu virüsten etkilenir mi?” gibi bir sürü soru var.
Academic Hospital Yönetim Kurulu Başkanı ve Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, Corona Virüsü ve hamilelikle ilgili sorularımızı yanıtladı.
Hamile bir anne Corona Virüs’ü salgınından etkilenirse virüs anneden bebeğe bulaşır mı?
Virüs tüm dünya için henüz çok yeni olduğu için hala pek çok konuda gizemini korumaya devam ediyor. Hamilelikte virüsün bebeğe geçip geçmediğiyle ilgili de henüz net bir bilgi yok. Ancak hastalanmış gebelerin amniyon sıvılarında ve anne sütünde virüse şimdilik rastlanmamıştır. Hastalığın en sık görüldüğü ülke olan Çin’de yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen güncel bilgiler ışığında koronavirüs enfeksiyonunun anne karnında bebeğe geçmediği kabul ediliyor. Daha önceki salgınlarda da doğrudan bebeğe geçiş gösterilememiştir
Doğumdan sonra Corona Virüs anneden bebeğe geçebilir mi?
Doğumdan hemen sonra bulaş yolu ile bebeğe geçebilir. Virüsün 14 günlük kuluçka süresi de düşünülerek yeni doğum yapmış annelerin bu süreyi de göz önüne alarak gereken önlemleri alması gerekir.
Corona Virüsü erken doğuma neden olur mu?
Hamilelikte bebeğin anne karnında gelişimi için daha elverişli bir ortam sağlanması gerekliliği nedeniyle annenin bağışıklık sistemi zayıflamaktadır. Bu durum anneyi enfeksiyonlara duyarlı hale getirebilir. Daha önce ki grip salgınları hamilelerde daha olumsuz sonuçlara yol açmışken yeni Corona Virüs gebelerde diğer bireylerinkinden farklı bir seyir izlemiyor. Hamilelerin tedavi süreçleri diğer bireylerinki gibi olurken henüz Corona Virüse bağlı bir erken doğum ya da düşük bildirilmedi. Veriler şimdilik yetersiz, ancak önceki benzer salgınlarda abortus, erken ve ölü doğum oranlarının arttığını biliyoruz. Uzun dönem etkiler henüz belirsiz. Ancak gebeliğin ilk üç ayında yüksek ateşe maruz kalınması doğumsal defektleri arttırabilir.
Corona Virüs anne sütünden bebeğe geçer mi?
Corona Virüs’ü ilk görüldüğü dönemlerde bebekler annelerinden ayrılıp , anne sütü verilmemişti. Ancak güncel çalışmalar gösteriyor ki anne sütü ile bulaş söz konusu değildir. Şuan bütün dünyada kabul gören görüş anne ile bebeğin ayrılmaması, bebeklerin anne sütü alımına devam etmesi yönündedir. Anne sütünün bağışıklık güçlendirici etkisi ve anne bebek arasındaki bağlanma süreçleri de son derece önemli faktörlerdir. Anne de herhangi bir hastalık şüphesi varsa bulaş konusunda gerekli hijyen önlemlerini alarak bebeğini emzirmeye devam edebilir.
Hamileler Corona Virüs’üne daha mı kolay yakalanır?
Corona Virüsü ve hamilelik süreciyle ilgili detaylı araştırmalar henüz yapılmadığı için bilgilerimiz bu konuda kısıtlı ancak hamilelik sürecinde ortaya çıkan fizyolojik ve immünolojik değişiklikler hamileleri virüs enfeksiyonlarına daha açık hale getiriyor ve bu hassasiyetten dolayı ölüm riski toplumun normal bireylerine göre daha yüksek olabiliyor.
Doğum yapılan hastanedeki olası bir Corona Virüs vakası anneye ya da bebeğe bulaşabilir mi?
Hastanelerde doğumun gerçekleştiği doğumhaneler ve daha sonrasında gerek bebek odaları gerekse anne ve bebeğin doğum sonrasında bulunacakları odalar zaten rutinde en hassas davranılan ve korunan alanlardır. Salgın hastalıklarda bulaşma riski hastane ortamında daha yüksek olsa da olası vakalar ile doğum yapan anne ve bebeğinin temas etmesi çok düşük bir ihtimaldir. Şüpheli enfeksiyonu olan hastalar hastaneye gelirken maske takmalı, asansör gibi toplu alanları kullanmamalılar. Tedavi edilirken de gerekirse tek kişilik odalarda özel maske, giysi ve donanımlarla izole halde tedavi edilmeliler.