Tarihi Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı, dualarla yeniden ziyarete açıldı

Tarihi Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı, dualarla yeniden ziyarete açıldı
Yayınlama: 01.06.2020
1
A+
A-

Tarihi Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı normalleşme adımları çerçevesinde bugün yeniden ziyarete açıldı. Açılışı gerçekleştiren İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Artık kontrollü sosyal hayat diye tanımladığımız yeni normal dönem başlıyor. Maskeye, mesafeye riayetle ilgili bütün ziyaretçilerimizden de anlayış bekliyoruz. Bismillah diyerek açıyoruz, hayırlı uğurlu olsun.”

Koronavirüs tedbirleri dolayısıyla 23 Mart tarihinde geçici süreyle kapatılan İstanbul’un kadim turizm ve ticaret merkezlerinden tarihi Tarihi Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı normalleşme adımları çerçevesinde bugün yeniden ziyarete açıldı.

559 yıllık tarihi çarşının açılış törenine İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Vali Yardımcısı Dr. Hülya Kaya, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş, çarşı esnafı ve sosyal medya fenomeni Nusret Gökçe ile çarşı esnafı katıldı.

Açılış öncesinde konuşan Vali Yerlikaya, Tarihi Kapalıçarşı’nın Koronavirüsle mücadele kapsamında 23 Mart itibariyle ziyarete kapandığını hatırlatarak, “Dünyanın ve bizim salgınla mücadele ettiğimiz bu zor günlerde alınan önlemlerden birisi de pek çok alışveriş merkezinin geçici olarak çalışmasına ara vermesi oldu. 559 yıllık tarihe sahip, ecdadımız Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan, 5 buçuk asrı aşkın zamandan beri bizlere hizmet eden, bundan sonra da Allah’ın izniyle hizmet edecek olan kadim çarşımızı 1 Haziran yani bu sabah itibariyle tekrardan hizmete açıyoruz.” dedi.

“Devletimiz Dünyaya Örnek Tedbirler Aldı”

Kontrollü sosyal hayata geçildiğini hatırlatan Vali Yerlikaya, “Biliyorsunuz önlemler Bilim Kurulu’nun önerisinde Sağlık Bakanlığımızın kararıyla alınıyor. Devletimiz gerçekten dünyaya örnek tedbirler aldı. Koronavirüs salgınıyla mücadelede gerçekten takdire şayan bir noktaya geldik ama her şey bitmedi. Uzunca bir zamandır evde kaldık, sabrettik, millet-devlet el birliği yaptık, güzel neticeler aldık ama kontrollü sosyal hayat diye tanımladığımız bugünlerde yine mücadeleye devam.” diyerek sözlerini sürdürdü.

Yeni normal düzende uyulması gereken kuralları tekrar eden Vali Yerlikaya, “Artık memurlar işine dönüyor. Üretim, hizmet sektörü, Kapalıçarşı’mız ve Mısır Çarşımız, alışveriş merkezlerimiz, esnafımız, zanaatkârımız, sanayicimiz hepimiz kurallara riayet ederek birbirimizle yine yardımlaşarak işimize döneceğiz. Üç aya yakın zamandır ekonomik olarak yavaşladık, ama Allah’ın izniyle yiğit bulunduğu yerden hızla kalkacak ve sizlerin el birliğiyle, yürek birliğiyle tekraren ekonomimizi dinamik hale getireceğiz inşallah.” diye konuştu.

İstanbul Valiliği’nden Tarihi Kapalıçarşı Esnafına Restorasyon Müjdesi

Tarihi Kapalıçarşı’nın restorasyon çalışmalarının devam edeceğini belirten Vali Yerlikaya, “Kapalıçarşı’mızın Yönetim Kurulu Başkanı kıymetli Fatih Bey ve arkadaşlarıyla, Fatih Belediye Başkanımız Ergün Turan başkanımızla pek çok defa bir araya geldik. Bu kadim çarşımızın daha önce biliyorsunuz çatısı onarıldı. Yine Valiliğimiz, Fatih Belediyemiz ve yönetimin iş birliğiyle yapılmıştı. Uzunca bir zamandan beri proje hazırlıkları devam eden kadim çarşımızın içinde restorasyon ve bakım onarımla ilgili hazırlıklarımız tamamlanmıştı. Bununla ilgili çarşı esnafımız harcanması gereken tutarın önemli bir kısmını kendi aralarında temin ediyorlar, İstanbul Valiliği olarak sürprizimiz var, daha önce verdiğimiz rakamı biraz daha arttırıyor 27 buçuk milyon lira biz veriyoruz, 2 buçuk milyon lira da Fatih Belediye Başkanımız veriyor ve Fatih Belediyemiz şehrin emini olarak daha önceden de olduğu gibi bütün sürecin takibini yapıyor. Biz de onlarla beraber maddi manevi yardımlaşmaya, çarşımızın yanında yer almaya devam ediyoruz. 23 Mart’tan beri ara verdiğimiz çarşımızı 1 Haziran itibariyle sizlerle beraber açarken bu hediyemizi de çarşı esnafımıza takdim ediyoruz.” sözleriyle Tarihi Kapalıçarşı esnafına destek müjdesi verdi.

“Kontrollü Sosyal Hayata Geçişte Kurallara Dikkat Edilmeli”

Toplam 22 kapısı bulunan Tarihi Kapalıçarşı’nın kontrollü sosyal hayata geçiş kapsamında ilk etapta 11 kapının açılacağını belirten Vali Yerlikaya, ziyaretçilerin sosyal mesafe, maske ve temizlik kurallarına dikkat etmesi gerektiğini hatırlattı.

“Çarşımızın esnafı dükkânını, komşusunu, turist misafirini gerçekten çok özledi. İşin esası çarşı da hepsini özledi. Dolayısıyla çarşı sahibine, esnafına müşterisine az sonra kavuşuyor. 559 yıldan beri bu Kapalıçarşı’mızın bir dua merasimi, bir ritüeli, bir hikayesi var. Onu sizlerin huzurunda İl Müftümüz Mehmet Emin Hocamız’dan bir duayla bismillah diyoruz, bereketli olur inşallah, tekrardan hayırlı uğurlu olsun.” diyerek sözlerini noktaladı.

İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı’nın duasıyla Tarihi Kapalıçarşı açıldı. Kapıların açılmasının ardından çarşıya giren Vali Yerlikaya ve beraberindekiler dükkanları gezerek çarşı esnafına hayırlı işler dileklerinde bulundu.

Tarihi Kapalıçarşı’nın ardından Vali Yerlikaya ve beraberindekiler, Tarihi Mısır Çarşısı’nın içerisinde bulunan dua meydanına geçti. Burada gerçekleştirdiği konuşmada sosyal mesafe kurallarını hatırlatan Vali Yerlikaya, esnafa bereketli ve hayırlı olsun dileklerinde bulundu. İl Müftüsü Prof. Dr. Maşalı’nın bereket duası ile çarşı, geleneğine uygun olarak açıldı.