Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Dünyayı değiştirmeye kendimizden başlayacağız”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Dünyayı değiştirmeye kendimizden başlayacağız”
Yayınlama: 23.12.2021
7
A+
A-

Üsküdar Üniversitesi, Üsküdar Kaymakamlığı, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilen “Değişim Benden Başlar – Sosyal Medya Farkındalığı Projesi” kapsamında Haydarpaşa Anadolu Lisesinde açılış programı ve programın ilk semineri gerçekleştirildi.

Üsküdar Üniversitesi, Üsküdar Kaymakamlığı, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilen “Değişim Benden Başlar – Sosyal Medya Farkındalığı Projesi” kapsamında Haydarpaşa Anadolu Lisesinde açılış programı ve programın ilk semineri gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan zihinsel dönüşüm olmadan sosyal dönüşümün olamayacağını, dünyayı değiştirmeye kişinin kendisinden başlaması gerektiğini söyledi.

Gençlere, ‘Sosyal medyanın nesnesi değil, öznesi olun’ çağrısında bulunan Tarhan, “Sosyal medyaya enerji harcamak yerine yazılımcı olmaya çalışın. Yazılım dilini öğrenmek şu anda bir İngilizce öğrenmek, yabancı dil öğrenmekten daha önemsiz değil.” ifadelerini kullandı.

Sinan Aydın: “Fert değişmeden toplum değişmez”

‘Değişim Benden Başlar’ projesi kapsamında bütün değişim ve dönüşümlerin içten gelirse kıymetli olduğuna değinen Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın; “Projemiz Kaymakamlığımızın öncülüğünde Üsküdar Üniversitemizle birlikte yürütmeye karar verdiğimiz bir projedir. Farklı okul türlerinden sekiz lisemizde bin 500 yüz öğrencimizle beraber bu projemizi gerçekleştirmeye çalışacağız. Bu projemizde yer almak münasebetiyle duyduğum memnuniyeti sizlere ifade etmek isterim. ‘Değişim Benden Başlar’ sözünün bir kere vurucu bir söz olduğunu düşünüyorum. Toplumsal değişim dinamiği ferdi plandan geçer. Fert değişmeden toplum değişmez. Sosyal medya açısından da bu değişim çok anlamlıdır. Eğer biz sosyal medyadan uzak bir hayat yaşayalım dersek bunun imkân ve ihtimali yoktur.

Birol hocamızın öngörüsüne göre gelecek 10 yıl içerisinde dünya da ki eğitimin yarısı uzaktan olacak yani yeni eğitim modeli hibrit olacak. O zaman bizim teknolojiden uzak durmamız, sosyal medyadan uzak durmamızın imkân ve ihtimali yok demektir. Bunların hakkını vererek kullanmamız lazım. Hakkını vererek kullanabilmemiz içinde bu ve benzeri çalışmalar çok kıymetlidir. Yani onun esiri olmadan onu kullanarak ulaşmak istediğimiz yere ulaşmak. İlçe milli eğitim müdürü olarak şunu söylemeyi bir vazife biliyorum. Bu konu başlığımız ‘Değişim Benden Başlar’ konu başlığı bana İbn-i Rüşt’ün şu sözünü hatırlattı; ‘Yumurta dıştan bir mukavemetle kırılırsa hayat son bulur ama yumurta içten bir mukavemetle kırılırsa hayat başlar.’ Bütün değişim ve dönüşümler içten gelirse kıymetlidir. Dışarıdan empoze edilen şeylerle söylenen telkinlerle yapılan çalışmalarla olmasının imkânı yok. Bu projede bu duygularla yer almanızı sizlerden özellikle rica ediyorum. Değerli çalışma arkadaşlarımızın da bu projeye bu nazarla bakmasının projeye değer katacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Murat Sefa Demiryürek: “15-20 yıl sonra biz yokuz, mesuliyet sizlerde olacak”

Çağımızda sosyal medyanın dışında kalmanın mümkün olmadığından ve sosyal medyanın bilinçli bir şekilde kullanılması gerektiğinden bahseden Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek; “Değerli genç arkadaşlarım projenin amacı az önce Sayın Müdürümüzün de belirttiği üzere ‘Değişim Benden Başlar’ mottosuyla sosyal medyanın çağımızda dışında kalmanın mümkün olmadığı sosyal medyanın kullanımı konusunda, sosyal medyanın etkileri konusunda hem sizlerle bir iletişim kanalı açabilmek hem de bu konuda bir bilimsel araştırmaya da zemin teşkil etmek. Bir sosyal bilimler dergisinde bu tespit bana denk gelmişti. Çok doğru bulmuştum. “Twitter anlık tepkilerinizi, Instagram yaşam alışkanlıklarınızı, Facebook sosyal çevrenizi tespite yarar.” diyordu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Zihinsel dönüşüm olmadan, sosyal dönüşüm olmuyor”

Her şeyin bireyde başladığına ve dünyayı değiştirmeye kendimizden başlamamız gerektiği konusuna değinen Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Güven olmayan yerde insanlar belli savunmada çalışıyor ve yatırım yapmıyor. ABD’nin başarılı olmasının en büyük sebebi yüksek güvende toplum olmasıdır. İnsanlar geleceğini güvende hissediyor. Yatırım yapıyor, riske giriyor. Hukuk güvenliği yoksa bunu sağlayamayız. Hatta bir ülkede adaletin olup olmadığını nasıl anlarız diye sorduklarında vereceğiniz cevaba bağlıdır.

Birincisi bir kimsenin sabah erkenden kapısını kapıcıdan başka birinin çalmayacağına emin olması, pat diye alıp götürmek gibi. Afrika’da insanlar neden kaçıyor? Emin olun güvende olmadıkları için. İkincisi karakola düştüğün zaman olağandışı bir şey yapılmayacağından emin olmak. Üçüncüsü de mahkemeye düştüğün zaman hukuk dışına çıkılmayacağından emin olmaktır. Bu üç güvenlik duygusunu yaşamadığında insan adil olma durumundadır. Bu da güven demektir. Mikro iktisatta da güven duygusu temeldir. Zihinsel dönüşüm olmadan, sosyal dönüşüm olmuyor. Sosyal değişim olmadan ekonomik dönüşüm olmuyor.

Ekonomik dönüşüm olmadan da siyasal dönüşüm olmuyor. Her şey bireyden başlar. Dünyayı değiştirmeye kendimizden başlayacağız. Kendimizi iyi, güzel değiştirebilirsek bakıyoruz etrafımıza oluşturduğumuz psikolojik etkileme gücü oluşuyor. Diğer insanlarla ilişkilerimiz düzeliyor, pozitif yorumlar yapıyoruz anlam katıyoruz. Böyle durumlarda kişi sosyal başarısı yüksek oluyor buna da sosyal sermaye deniyor. Sosyal sermayesi gelişmiş olan kişi parasal sermaye de daha çok o kişinin etki gücünü arttırıyor.” dedi.

KAYNAK: MEDYAGAZETE.COM

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.