Vali Yerlikaya, Üsküdar’da yaya geçidine kırmızı çizgi çekti

Vali Yerlikaya, Üsküdar’da yaya geçidine kırmızı çizgi çekti
Yayınlama: 01.04.2021
3
A+
A-

İçişleri Bakanlığı’nın “Yaya Önceliği Kırmızı Çizgimizdir” uygulaması kapsamında İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Üsküdar Salacak’taki yaya geçidine kırmızı çizgi çekti.

İSTANBUL ? VALİ YERLİKAYA ÜSKÜDAR'DA YAYA GEÇİDİNE KIRMIZI ÇİZGİ ÇEKTİ 2

İçişleri Bakanlığı’nın “Yaya Önceliği Kırmızı Çizgimizdir” uygulaması kapsamında İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Üsküdar Salacak‘taki yaya geçidine kırmızı çizgi çekti. Etkinlik havadan da görüntülendi.

İSTANBUL ? VALİ YERLİKAYA ÜSKÜDAR'DA YAYA GEÇİDİNE KIRMIZI ÇİZGİ ÇEKTİ 2

Kırmızı çizgi çekilmesi dolayısıyla Salacak’ta Kız Kulesi önünde düzenlenen etkinliğe, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın yanı sıra, İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuh Köroğlu, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ile sanatçılar Melihat Gülses ve Kıraç katıldı. Vali Yerlikaya ve beraberindekiler etkinlikte yaya geçidindeki çizgiyi kırmızı renge boyadı. Vali Yerlikaya daha sonra bir konuşma yaparak, “İçişleri Bakanlığının talimatıyla Türkiye genelinde yeni bir kampanya daha başlatıldı ve bu kampanyayla ‘Yayalarımız kırmızı çizgimiz’ dendi.

İSTANBUL ? VALİ YERLİKAYA ÜSKÜDAR'DA YAYA GEÇİDİNE KIRMIZI ÇİZGİ ÇEKTİ 2

Yayalarla ilgili kırmızı çizgimizi haykırıyoruz. Gönülden gönüle bunu söylüyoruz. 2020 yılında İstanbulumuzda maalesef 92 ölümlü trafik kazası oldu ve yine maalesef bu kazalarda 100 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bunlardan 31’i yayaydı. Biz gerek yayalar gerekse aracı başında bir vatandaşımızın, değil ölmesini, yaralanmasını istemiyoruz. Dünya Sağlık Örgütü trafik kazaları için, ‘önlenebilir halk sağlığı sorunu’ tanımlaması yapıyor. Bir kelimenin altına kırmızı çizgi çekmek istiyorum. Önlenebilir. Ne demek bu? Trafikte dünyanın 14. mega kentindeyiz. İstanbul’da 4,5 milyon aracımız var. 6,4 milyon sürücümüz var ve İstanbul’un nüfusu 15,5 milyon. Yabancı misafirlerle 16,5 milyon olsun. Bir araca binmeden önce park yerine veya aracın bulunduğu yere gidinceye kadar o sürücü aslında bir yaya. Araca bindikten sonra ulaşacağı yere ulaştıktan sonra, aracı durdurup indikten sonra, yolun karşısına geçecekse veya yolun üzerinden başka bir yere gidecekse o da yaya. Ne demek istiyorum? Aynen şunu söylemek istiyorum: Trafik sadece araçlar ve sürücülerden ibaret değil. Trafiğin en önemli aktörü aslında yayalar. Dolayısıyla İstanbul’da 16,5 milyon yayayla bu yolları paylaşıyorsunuz. Kime söylüyorum bunu? Sürücü kardeşlerimize söylüyorum. Dolayısıyla trafik hayattır diyoruz. Yolların kazasız ve sağlıklı olmasını istiyoruz. Bunun için ‘Yaya önceliği’ diyoruz. Lütfen yolda araç kullanırken, bir yaya geçidinde veya bir kavşakta annemizi görmüş gibi, babamızı, dedemizi görmüş gibi, mahallemizden en çok sevdiğimiz bir büyüğümüzü görmüş gibi, tanıdığımız tanımadığımız, ister çocuk ister genç ister yaşlı, yol geçişi velev ki sizde dahi olsa gelin şöyle yapalım. Güvenli bir şekilde duralım, göz göze temas sağlayıp tebessüm ederek, ‘Buyurun geçebilirsiniz? diyelim” dedi.

Kaynak: DHA